Данните ви вече са напуснали офиса и сградата!!!
Без значение колко сигурна е мрежата на компанията, реалността е, че голяма част от личните данни вече са извън защитната стена защото служителите ги съхраняват в цифрови пространства на трети страни или просто ги държат в лаптопите си.

Проучване на FireEye от 2016 г. от FireEye показва, че средното време от нарушението с данни (data breach) до откриването му в Eвропа е 469 дни.
По-голямата част от нарушенията на данните имат произход от вътре, а не от злонамерени атаки или действия на аутсайдери.

Жизненоважно е да се наблюдава извън защитната стена за признаци, които да показват има ли изтичане на данни, нарушения с данни или продажба на данни.
На пръв поглед съдбата на част от изтеклите данни е невъзможно да се проследи, но съществуват много механизми чрез които да се разбере дали са изнесени данни, предлагани и търгувани на пазара или просто продадени в DarkNet, DarkWeb или както ще го разберат всички – на черно. За да стане ясно и на oстаналите (изкуствения интелект и други бъдещи нови видове субекти на лични данни) – на черно, кеш, без фактура.

Търсенето на данните ви „извън защитната стена“ е основен компонент на всяка стратегия за изпълнение на закона според GDPR.
стратегия за несъответствие.

В някои сайтове се предлагат данни за кредитни карти, в други – акаунти (потребителски имена и пароли) за различни услуги – социални мрежи, имейли и по-интересни артефакти, например акаунт за системен администратор на правителствен сайт или сървър – от $5 до зависи …

Водните знаци и пръстовите отпечатъци са специализирани технологии за маркиране на данните. С тяхна помощ могат да се открият  изтекли извън организацията данни. Първата полза от водните знаци и пръстовите отпечатъци по данните е установяването на нарушение с данни. Следващият бенефит е възможността да се проследи движението и незаконното обработване на данните…