От Commonwealth Bank of Australia  потвърдиха, че са загубени личните финансови истории на милиони клиенти преди години, но никога не е информирала за това. Признанието за  инцидента дойде след като медиите публикуваха историята.
Най-голямата банка в Австралия загубва данни за 12 милиона от клиентите си в периода между 2004 и 2014 г., според BuzzFeed, очевидно първата медия, която докладва за проблема. Други публикации в австралийските медии показват, че в инцидента са загубени близо 20 милиона записи с данни за банкови сметки.
Потенциалното нарушение на неприкосновеността на личния живот възниква още през 2016 г., когато подизпълнител на банката очевидно загубва няколко магнитни ленти, съдържащи лична информация за клиентите от 2000 г. до началото на 2016 г. Личните банкови извлечения съдържат данни, носещи чувствителна лична информация, която може да даде подробна картина на финансовите и личните дела на човека.

След като медиите раздухват историята, банката излиза с изявление, в което потвърждава, че инцидентът наистина е настъпил, без да предостави подробности относно точния брой засегнати клиенти, но ги увери, че “няма доказателства, че информацията за клиентите е била компрометирана”.

“През май 2016 г. не успяхме да потвърдим планираното унищожаване на две магнитни ленти, използвани за отпечатване на банкови извлечения. Тези касети съдържат информация, включваща имена на клиенти, адреси, номера на сметки и подробности за транзакциите “, се казва в изявлението, добавяйки, че лентите за съхранение на загубени данни не съдържат” пароли, PIN номера или други данни,

“Искам да уверя нашите клиенти, че сме предприели необходимите стъпки, за да защитим тяхната информация, и се извиняваме за опасенията, които този инцидент може да причини”, заяви изпълнителният мениджър за банкиране на дребно от банката  Ангъс Съливан пред австралийските медии. Банката “засили текущото наблюдение на сметките” и тези мерки все още остават в сила.