Хакери са изложили в Twitter лични данни на повече от 100 германски политици.

Хакерите разкриха личните данни на повече от 100 германски политици, според местните медии.

Вътрешни документи и интимна информация, принадлежащи на политици от всички партии в германския парламент, с изключение на крайно дясната алтернатива за Германия (AfD), поетапно са публикувани в интернет през последните няколко седмици, съобщи публичното радио RBB в петък 04.12.2019 г. Хакът не бе открит до четвъртък вечерта, добави телевизионният оператор.

Изтеклите документи включват списък на членовете на партията, лични разговори в чатове между членовете на семейството, информация за кредитни карти и сканиране на национални лични карти, според RBB. Някои от експонираните данни са стари, от преди години.

Лидерите на страните, засегнати от изтичането, в момента оценяват щетите, каза RBB.

Германия изпита инцидент с лични данни на политици

Групата неизвестни хакери е публикувала информация за над 100 германски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел, Бранденбургския премиер министър Дитмар Войдке, наред с известни германски артисти, журналисти и знаменитости от youtube.

Изтеклите данни са публикувани от акунт в Twitter (@_0rbit). Водят началото си от октомври 2018 г. Съдържат телефонни номера, имейл адреси, частни чатове, сметки, кредитни карти, информация и снимки на жертвите.

Лични данни и документи, принадлежащи на стотици политици и обществени личности, бяха публикувани в интернет“, заяви говорителката на правителството Мартина Фиец.

“Правителството приема този инцидент много сериозно.”

Тя каза, че политическите служители включват членове на долната камара на парламента на Бундестага, Европейския парламент, както и регионални и местни асамблеи.

Депутатите от всички партии, представени в Бундестага са засегнати, добавя тя.

Фиец обяснява, че предварителното разследване показва, че „чувствителна информация или данни“ от офиса на Меркел не са били изтекли.

Откраднатите данни, които съдържаха лични адреси, номера на мобилни телефони, писма, фактури и копия на документи за самоличност, бяха публикувани онлайн през Twitter през декември.

Освен политиците, сред които президента Франк-Валтер Щайнмайер, са засегнати и известни личности и журналисти.

Вестник Билд заяви, че кражбата на данните продължава до края на октомври, но не е ясно кога започва.

“На пръв поглед не изглежда, че е изтичането има политически ефект, тъй като няма чувствителни данни в това отношение”, каза RBB.

“Въпреки това е вероятно щетите да бъдат значителни предвид обема на публикуваните лични данни.”

Като се има предвид огромната гама от данни, които се появиха, RBB заяви, че е малко вероятно да са взети от един източник.

Лидерите на парламентарните групи бяха уведомени за нападението късно в четвъртък, а Федералната служба за информационна сигурност и местната разузнавателна служба заявиха, че разследват.

“Според нашата текуща информация правителствените мрежи не са били цел”, пише BSI.

Профилът в Twitter @ _rrbit е публикувал лнковете ежедневно в стил на добавяне в календара, като всеки запис е представлявал „врата“, зад която стои връзка към нова информация.

Акаунта, наречен G0d, е открит в средата на 2017 г. и е имал повече от 18 000 последователи. Описва дейността си като „изследване на сигурността“, „художник“, „сатира и ирония“ и казва, че е базиран в Хамбург.

През март миналата година компютърните мрежи, принадлежащи на германското правителство, бяха подложени на трайни атаки и данните от служители на външното министерство бяха откраднати.

В момента акаунтът G0d е суспендиран в Twitter, но в интерент съществуват много архивиращи автомати, където всичко по темата може да бъде открито.