Знаем ли къде са личните ни данни, кой и как ги използва. Как се търгуват в дарк уеб и сивия уеб. Защо данните на децата и здравните досиета се крадат най-много.
Какъв е обхвата на личните данни?

Кои са правата на субектите на лични данни? Как да практикуваме правата си на субекти на лични данни?

Най-напред трябва да знаем повече за личните данни. Кои данни влизат в обхвата на това понятие?

Случай 1. Find Me A Gift е онлайн търговец на подаръци на дребно, базиран във Великобритания. Още в периода на когато компанията усърдно се подготвя за влизането в сила на регламента, при анализа на данните от компанията са изненадани от това, което откриват. Различни метаданни, отнасящи се например до персонала на склада. „Това беше заложено в нашата система и съдържаше подробности за персонала, които работеха с нас от пускането на системата ни преди около 10 години,“ каза Тим Стивънс, мениджър по логистика и експлоатация. „Тези данни бяха използвани за изчисляване на средна скорост на пакетиране от членовете на персонала в нашия склад, използвайки техните лични данни за вход. Данните съдържат лична информация на служители, които са били регистрирани в нашата система“. Така изниква задачата е да се премахнат всички препратки към лините данни на персонала от историята на компанията. Следващата задача да се въведат механизми за анонимизиране на всички бъдещи съхранявани данни. “

Случай 2. Пример за нарушаване на данни в Университетска болница в Брайтън и Съсекс. Колко засегнати?
Цифрите са неясни, но са откраднати 232 изведени от експлоатация дискови устройства, които съдържат данни за пациентите на болницата. Какви са последствията? Университетската болница в Брайтън и Съсекс е глобена с 325 000 британски лири заради кражба на данни от здравните досиета на хиляди пациент. Съобщава се, че чувствителната информация, включваща медицински резултати, е била пусната за продажба в ebay. Крадецът е осъществил достъп до чувствителните данни, като е откраднал твърди дискове, които е трябвало да бъдат унищожени.

По колко начина ни отмъкват личните данни и за какво ги използват?

Вредно ли е профилирането за нас. Какви лични данни се съдържат в профилите и кога се прилага профилиране.