Кредитна институция отказва на дете да получи кредит за да следва. Какво открива кандидат студентката Кели. Няколко години преди да кандидатства някой е използвал номера на социалната и осигуровка и с три кредитни карти е натрупал сериозни суми. Естествено без да ги връща. Така разбираме какво означава Практикуване на конфиденциалност при децата.

Тази история разказва авторката Тони Бърдсонг в статията си

#CyberAware: Teaching Kids to Get Fierce About Protecting Their Identity,

която е публикувана на сайта на компанията за софтуер за сигурност Mcafee.

За да разбере какво е станало Кели променя плановете си. Записва се да учи в близкия държавен колеж. Първата година посвещава на изучаване на всичко за конфиденциалността и неприкосновеността на личния живот. Така научава каквото и е нужно за защита на самоличността.

За съжаление, тези ужасяващи истории за кражба на детската идентичност са твърде реални. Според Javelin Strategy & Research повече от 1 милион деца са били жертва на измами с идентичност през 2017 г. Резултатът е загуби от 2,6 млрд. долара и повече от 540 млн. долара излишни разходи за семействата.

Числата не показват емоционалните поражения, които жертвите на кражбата на самоличност често изпитват. Според доклада от 2017 г., публикуван от Центъра за кражба на самоличност, жертвите съобщават за чувство на ярост, тежко бедствие, яд, разочарование, параноя, уязвимост, страх и в 7% от случаите дори самоубийство.

Затова цифровите измамници търсят номера на социалните осигуровки на деца

Как да се защити детето или Практикуване на конфиденциалност при децата

За съжаление, поради чистата си кредитна история, кибер-мошениците обичат да се насочват към децата. Също така, кражбата на самоличност сред децата често се остава неоткрита за по-дълги периоди от време. Крадците знаят, че използват идентичност на дете, за да кандидатстват за държавни помощи, банкови сметки или сметки с кредитни карти, да кандидатстват за заем или комунални услуги или да наемат място за живеене. Често, докато детето не израсне и кандидатства за заем за автомобил или студент, кражбата не се открива.
Къде хакерите получават SSN (Sotial Security Number, номера на социалната осигуровка)? Получаването на данните може да стане в училищата, в детските кабинети, в банките и кражбите п одомовете и на много още места. Расте вниманието на злосторниците към област, която включва кражба на медицинска самоличност, която дава на крадците възможността да получават достъп до лекарства, отпускани с рецепта, и дори скъпо медицинско лечение, използвайки идентичността на някой друг.

Вижда с, че за Практикуване на конфиденциалност при децата

децата от малки трябва да се приучават да си пазят личните данни

Отначало това са пароли и потребителски имена за сайтове за игри и социални мрежи. Детето така да разбере триковете на хакерите, които те прилагат за да откраднат самоличностите на невинни хора.

Крадците на самоличността ще се запознаят с децата онлайн

Отново с цел събиране на лична информация, за да откраднат самоличността им. Крадците имат умения да преглеждат социалните мрежи, разглеждайки потребителските профили за датите на рождението, адресите и имената на членовете на семейството, за да подредят  пъзела за идентичност. Така профилират детето.

Децата може да избягват тези ситуации, но ако са научени, как действат  злосторниците. Какви с аметодите им за заблуди и лъжи. Да знаят, че трябва да бъдат подозрителни за линкове, имейли, текстове, изскачащи екрани и директни съобщения от “сладките”, но неизвестни връстници в социалните медий. Това важи и за уеб сайтове, чатове, социални мрежи и специални оферти за пазаруване.

Защита на идентичността

Практикуване на конфиденциалност при децата

Дошли са времената за адекватна защитата на личните данни. Опасно е да се споделят данните на дететео, като например дата на раждане, адрес и моминско име на майките. Децата също трябва да го научат. Споделяйте само данните на детето си, когато е необходимо за регистрация в училище, заявление за паспорт, план за образование и т.н. и само с доверени лица.

Интересен съвет дава Тони Бърдсонг. Според нея активното подаване на сигнали за измама към органите ще предпази децата. Това естествено важи за държавите, в които такива институции съществуват. Следващите редове са нейните съвети.

Подайте проактивен сигнал за измама

Практикуване на конфиденциалност при децата

С подаването на сигнал за измами в името на детето си в кредитните бюра няколко пъти в годината, ще можете да уловите всяка кредитна измама рано. Детето не е получило никакъв кредит. Всяка информация, която се върне, вследствие н атези сигнали, ще бъде незаконна дейност. Сигналът за измами ще остане в сила само за 90 дни. Когато изтече времето, ще трябва да активирате отново сигнала. Можете да постигнете същото, като подадете отчет за приходите от администрацията за социална сигурност. Докладът ще разкрие всички приходи, придобити под номера на социалното осигуряване на детето ви.

Познайте предупредителните знаци

Ако някой използва данните на детето ви, може да забележите: 1) Предварително одобрени оферти за кредитни карти, адресирани до тях, пристигащи по пощата; 2) Агенции за събиране, които викат и искат да говорят с вашето дете; 3) Известия на съда за деликатни сметки. Ако някое от тези неща се случи, първата стъпка е да се обадите и замразите кредита си с трите кредитни агенции: Equifax, Experian и TransUnion.
Подайте сигнал за кражбата. Ако установите нарушение на кредита на детето си от какъвто и да е вид, отидете на IdentityTheft.gov, за да съобщите за престъплението и да започнете да възстановявате кредита на детето си. Този сайт е лесен за навигация и ви отвежда стъпка по стъпка по пътя към възстановяване на откраднати кредити.

За съжаление действителността вече редовно надминава фантазиите ни. Отдавна съществуват сайтове, в който може човек да провери дали са изтекли негови лични данни.

Колкото и да е странен, съветът на Тони е ценен. Такова е статуквото.

Hits: 47