Финансиране за шест проекта в университети,

които ще ръководят изследвания, разработки и демонстрации за нови кибертехнологии за защита на критичната инфраструктура в енергетиката.

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) обяви на 21.04.2022 г. $12 млн. за шест нови проекта за изследване, развитие и демонстрация (RD&D), които ще разработят иновативна технология за киберсигурност, за да гарантират, че системите за доставка на енергия са проектирани, инсталирани, експлоатирани и поддържани да оцелеят и да се възстановят бързо от кибератаки.

Службата за киберсигурност, енергийна сигурност и реагиране при извънредни ситуации (CESER) на DOE ще финансира шест университетски екипа за извършване на научноизследователска и развойна дейност в областта на киберсигурността за усъвършенстване на откриването на аномалии, изкуствен интелект и машинно обучение, както и базирани на физика анализи за укрепване на сигурността на енергийните системи от следващо поколение. Тези системи включват компоненти, поставени в подстанции за по-бързо откриване на кибер прониквания и автоматично блокиране на достъпа до функциите за управление.

Избраните по-долу проекти демонстрират фокуса на министерството върху „сигурността по дизайн“ за енергийните системи на САЩ:

Международен университет във Флорида

Проектът ще разработи базирани на изкуствен интелект (AI) инструменти за откриване и ще създаде ефективни стратегии за смекчаване на киберзаплахите, използвайки тези технологии. Партньори: Държавният университет на Северна Каролина (NCSU); Университет на Северна Каролина (UNC); Изследователски център на Raytheon Technologies (RTRC); Duke Energy. ($2,000,000)

Щатският университет на Айова

Проектът ще даде възможност за защита в дълбочина и устойчивост на кибер-физически системи, използващи интегрирани с ИИ, устойчиви на атаки и проактивни системни технологии и решения. Партньори: Тексаския университет в Ел Пасо (UTEP); Изследователски институт за електроенергия (EPRI); Duke Energy; Alliant Energy; Google; OSISoft; SEL. ($2,000,000)

Нюйоркски университет

Проектът ще разработи програма, наречена Проследяване на аномалии в реално време в енергийните системи (TRAPS) за откриване и локализиране на аномалии в кибер-физичните системи на електропреносната мрежа. Партньори: SRI International; New York Power Authority; Консолидиран Едисон. ($1,939,416)

Texas A&M Engineering Experiment Station

Проектът ще използва AI и машинно обучение за разработване на техники и мащабируеми прототипи за реакция срещу проникване срещу напреднали кибер-физически заплахи за енергийните системи. Партньори: Rutgers University; Държавен университет в Орегон; Възприятие на мрежата; TDi Technologies; PSC Consulting; Електрически инженери. ($1,997,921)

Университет на Илинойс в Чикаго

Проектът ще разработи устойчива твърдотелна електрическа подстанция от следващо поколение, интегрираща съображения за киберсигурност, за да се подобри пригодността. Партньори: Iowa State University; Университет на Арканзас; Илинойски технологичен институт (IIT); Изследователски институт за електроенергия (EPRI); NextWatt LLC; Eaton; ENER-i. ($2,000,000)

Политехнически институт на Вирджиния и Държавен университет

Университетът ще създаде програма, наречена Cyber ​​Resilience of SubsTations (CREST), система от две части за откриване и смекчаване на кибер инциденти, като същевременно поддържа сигурна комуникация и критични функции. Партньори: Университет Мичиган-Дърборн; Услуги на Южна компания; GW Grid Solutions LLC. ($1,997,864)

Предложените проекти ще разработят авангардни инструменти и технологии за киберфизична платформа, които могат да откриват и смекчават инциденти в системите за доставка на енергия. Това финансиране подкрепя ангажимента на администрацията на Байдън за опазване на критичната инфраструктура на САЩ и подобряване на възможностите за киберсигурност на енергийния сектор в цялата страна.