В света на бизнеса термиът domain squatting се отнася до препятствията, които компаниите изпитват, когато не са в състояние да си осигурят позходящо име на домейн, за да постигнат целите на пазарните си стратегии.

Следният случай на подобни проблеми обобщава картина от страна на бизнеса.

От компанията са подали необходимите документи, за да регистрира своя бизнес или търговска марка, служителите са създали страниците в социалните медии и са поръчали надписи, лого и други символи. При опита да регистрират търговската си марка или фирмено в конвенцията за име на домейн (т.е. „търговска марка.com“ ) се оказва, е проверката с търсене в интернет се оказва  че това име е употребено в някой от следните случаи: (1) уеб страница, която гласи „в процес на изграждане“, „домейн за продажба“ или „не може да се намери сървър;“ или (2) функциониращ уебсайт, състоящ се предимно от реклами – потенциално реклами за вашите собствени конкуренти!

 

Трета страна, която държи вашата търговска марка като заложник? Как да изгоните скуотърите на домейни от вашата интелектуална собственост
Какво е домейн клек и как да го спрем?

Дефиниран скуотинг на домейн — Кога е нелегален киберсквотинг?

Съгласно Закона за защита на потребителите срещу киберсквотинг, скуотингът на домейни (известен още като „киберсквотинг“) е регистриране, трафик на или използване на име на интернет домейн с недобросъвестно намерение, за да спечелите от добрата воля на търговска марка, принадлежаща на някой друг. 15 U.S.C. § 1125 (а). С други думи – закупуване на интернет домейни с имената на съществуващи фирми с намерение да продаде домейните на този бизнес за значителна печалба или печалба от реклама от името на конкурентите на собственика на търговската марка.

Ключът в такива случаи е намерението и съдилищата са намерили „недобросъвестност“ за достатъчна, за да представлява скуотинг на домейн в различни ситуации, включително закупуване на име на домейн (1) с единствената цел да попречат на друг да го използва; (2) да пречи на конкурент; (3) да печелят от предполагаема връзка между собственика на домейна и собственика на запазеното съдържание; и (4) да печели от публикуването на реклами за преките конкуренти на собственика на търговската марка.

Майсторите на този вид дейност (SQUATTING) често се насочват към знаменитости или глобални компании като Мадона, Джулия Робъртс или Microsoft. Скуотърите на домейни също се насочват към по-малък бизнес, като използват регистри на бизнес лицензи или други бизнес бази данни, за да идентифицират новосформирани фирми, тъй като тези домейни обикновено могат да бъдат закупени евтино и продадени за значителни печалба.

За повечето скуотъри печалбата си струва риска – повечето от фирмите биха предпочели да платят исканата цена за закупуване на домейна, отколкото да подадат повторно лицензионната документация, да преразгледат и пренаредят маркетинга и рекламата или да заменят лога или табели за ново стартиран бизнес.

Спиране на незаконния скуотинг на домейн

И така, какво може да се направи? Първо, бъдете проактивни. Доколкото е възможно, включете избора и закупуването на имена на домейни в най-ранните етапи на развитието на бизнеса или търговската марка и подсигурете името на вашия домейн, преди да инвестирате във всички други аспекти на бизнес регистрацията, маркетинга и рекламата – включително подобни имена и често срещани правописни грешки на вашия домейн. Можете също да помислите за закупуване на първокласни услуги за защита, като защитена регистрация чрез Go Daddy, което ще гарантира, че вашите регистрирани имена на домейни се подновяват автоматично и не могат да бъдат променяни или анулирани, без посоченият регистрант да представи документация.
Използване на Закона за защита на потребителите срещу киберсквотинг (ACPA) за възстановяване на домейни

Понякога изглежда, че предсрочните преговори и покупката на името на домейна не са възможни. Защото домейнът вече е овладян от скуотър, който изисква прекомерна покупна цена.

В този случай е може да се проведат съдебни действия, включително:

(1) официално писмо за прекратяване и отказ, предоставящо уведомление до собственик на домейн за потенциалното му нарушение на търговската марка и изискване той или тя да преустанови всякаква употреба на вашата марка и да прехвърли домейна на вас;

(2) производство, заведено чрез международната арбитражна система на Интернет корпорацията за присвоени имена и номера („ICANN“);

(3) федерален иск за нарушаване на Закона за защита на потребителите срещу киберсквотинг (“ACPA”).

Вариантът за възстановяване вероятно ще зависи от наличните ресурси и корпоративната стратегия на заинтересованата компания.

Делата, заведени пред ICANN, обикновено отнемат значително по-малко време от федерален иск, не изискват завеждане на адвокат и могат да бъдат значително по-евтини. Производството пред ICANN обаче няма да осигури финансово средство за защита от какъвто и да е вид. Обратно, съдебно дело за нарушаване на ACPA може да отнеме повече време и скъпо, но е възможно да се възстановят разходите и щетите при спечелване на делото.

Проактивни действия

Преди да се конструира съответния бизнес, е необходимо да се проучи дали марката или фирменото име вече съществува в регистраторите на домейни. Ако вече трета страна е регистрирала марката недобросъвестно, наличните опции включват договаряне за закупуване на домейна, завеждане на процедура по UDRP и завеждане на дело за нарушаване на търговска марка или иск за нарушаване на закона за защита на потребителите срещу cybersquatting във федерална съдебна зала. С уговорката, че в отделните части на света регулаторната база по темата е различна.